Hiusyrittäjät mainosvideo

Keväällä päästiin tekemään yhdessä opiskelijakaverini kanssa mainosvideota Hiusyrittäjille. Työhön varattiin paljon aikaa ja työ oli erittäin vaikea. Kuvaukset tehtiin Kempeleen hiushoitola spiraalin tiloissa. Editointi hoidettiin koulun tiloissa.

Tämän työn kautta oppi paljon. Mainosvideo oli tulossa käyttöön ainoastaan sosiaaliseenmediaan, joten video sai olla korkeintaan yhden minuutin pitkä ja se täytyi kuvata pystykuvana. Videoon haluttiin sisällyttää paljon asiaa ja tuoda ilmi ongelmat ja ratkaisut. Tämän mukaan teimme suunnitelman, joka toi tietynlaiset ongelmat editointiin, kun aika oli todellakin rajallista. Käytimme suunnitelmiin todella paljon aikaa ja teimme käsikirjoituksen, kirjoitimme repliikit sekä piirsimme valmiiksi kuvakulmat. Kävimme katsomassa tilat ennen kuvauspäivää. Ennen kuvauspäivää tutustuimme kalustoon. Hyvistä suunnitelmista oli todella paljon apua kuvauspäivänä ja kuvaukset menivät todella näppärästi. Kamera-asetusten kanssa ei tullut juurikaan ongelmia. Tilat saatiin valaistua mielestäni oikein hyvin. Käytimme myös mikkejä kuvauksissa. Näyttelijämme oli oikein reipas, vaikka olikin ensikertalainen.

 

Kalustona käytimme kahta kameraa:  Sony A7 III ja Sony A7S III.  Valona käytimme Aputure LS 300X Bi-Color Light Stormia ja siinä SMDV Speedbox Diffuser 100. Äänityksessä käytimme nappimikkejä Sennheiser EW100 ja kamerassa oli kiinni Sony XLR-K3M.

Töitä ei jaettu juurikaan tai vastuualueita, joka näytti meidän kohdalla toimivan oikein hyvin. Eijan kanssa suunniteltiin, kuvattiin ja editoitiin. Video tekstitettiin myös. Projekti oli oikein mukava toteuttaa.

Uneton 48 docs.

Osallistuimme vuoden alussa talvella Uneton 48 docs kilpailuun. Kilpailussa kuvataan 48 tunnissa dokumentti, editoidaan se ja lähetetään oikeassa muodossa kilpailuun. Kilpailun alussa jokainen osallistuja saa teeman ja sen pohjalta dokumenttia lähdetään toteuttamaan. Osallistuimme kilpailuun ryhmänä Overestimated Productions. Olenkin kertonut tästä sketsiporukasta jo aikaisemminkin.  Ryhmän instagram tiliin pääsee tutustumaan alla olevasta painikkeesta.

Uneton oli uskomattoman hieno kokemus ja kilpailussa olikin selvästi kilpailijoita jo aikaisemmilta vuosilta. Kilpailuun täytyy ennakkoon ilmottautua ja osallistuminen maksaa jonkin verran. Koulu maksoi meidän puolesta osallistumismaksut. Ja tietenkin kaikki kuvauskalustot saatiin koulun kautta. Tässä projektissa lähdetään jo ennen kukon laulua liikkeelle ja tehdään töitä myöhään, jotkut eivät varmasti kerkeä edes nukkumaan. Tässä on hyvä mahdollisuus lähtä haastamaan ryhmätyötaitoja ja muutenkin itseään. Jos kyseinen kilpailu kiinnostaa enemmän niin paina tosta alhaalta niin pääset kilpailun sivulle.

Saimme dokumenttiin aiheeksi lukon. Olimme jo tietenkin etukäteen suunnitelleet mahdollisia vaihtoehtoja, joita olisi helppoa upottaa teemaan kuin teemaan. Halusimme vedota dokumentillä ihmisten tunteisiin ja ottaa mahdollisimman rehellinen ja suomalaistunut aihe, joka varmasti koskee monia.  

Jaoimme roolit vikkelästi ja heti eka iltana teimme koko viikonlopulle aikataulut. Käsikirjoitimme yöhön asti ja suunnittelimme seuraavan päivän kuvauspaikat. Koko viikonlopun aikana olimme tosi reippaita ja olimme sunnuntaina jo ennen aikoja valmiita. Lauantain kuvauspäivä oli todella tuskallinen johtuen erittäin hyytävän kylmästä ilmasta. Pakkasta oli ja tuuli oli todella petollinen. 

Minun tehtäviini kuulu äänet, valot ja kuvaus. Tuli kuitenkin jonkun verran sekaannuttua myös käsikseen ja editointiin heitettyä pari ideaa. Tässä työssä varmasti jokaisella oli sanottavaa jostakin ja toisia autettiin. Koko viikonlopusta editoin behind the scenes videon, jonka kautta pääset suoraan sukeltamaan itse meininkiin. 

Pakko kehua tätä jengiä, jonka kanssa tehtiin hommia. Juuso hoiti uskomatton reippaasti editointi hommat, Tonilla on kertynynt jo niin paljon taustaa näyttelystä ja käsikirjotuksesta, että sen roolit oli myös hyvin selkeät. Minä ja Vera hoidettiin loppuja rooleja, sekä Vera ohjasi ja toimi jokapaikan höylänä. Lotta toimi avustajan hommissa ja kuvasi meille kivaa behind the scenes materiaalia. Tästä viikonlopusta kirjoitettiin myös artikkeli, jossa kerrotaan meidän viikonlopusta sekä myös vanhempien media-alan opiskelijoiden kisa viikonlopusta.

Aivan Pimiä Show

Aloimme luokamme kanssa keväällä 2021 suunnitella talkshow ohjelmaa, jota näytetään sitten youtubesta. En ole juuri ollut mukana lähetyksissä tai videoiden parissa, sillä olen ollut kiinni kolmessa muussa projektissa, sekä aloitin työharjoittelun vielä nyt toukokuussa. Ensimmäinen Aivan Pimiä Show on nyt kuitenkin takana päin ja sen näet alta kokonaisuudessaan. Myös jokainen insertti on erikseen Osao Media-alan youtube kanavalla nähtävissä.

Kerron nyt kuitenkin mitä olen tehnyt tämän show:n eteen. 

Ensimmäisenä tietenkin tässä lähdettiin suunnittelemaan, että mihin talkshow perustuu ja mitä siellä näytetään. Olin mukana ideoimassa ja ehdotin, että joku luokaltamme lähtee aina kokeilemaan erikoista harrastusta Oulussa. Ideasta tykättiin ja se meni läpi.  Talkshow:n nimi äänestettiin vaihtoehdoista ja minun keksimä nimi ideani voitti. Tämän jälkeen kuitenkin pohdittiin erikoisia harrastuksia ja sitten tietenkin yhteistyökumppaneita. Harrastus ideoita tuli monia ja minun ehdottamani avanto osottautuikin ensimmäiseksi harrastukseksi mitä lähdettiin kokeilemaan. Myöhemmin sitten päätettiin, että meikäläinen sinne avantoon sitten menee. 

Olin mukana myös suunnittelemassa rooleja ihmisille lähetykseen sekä studiolavastusta.

Tämän verran olen oikeastaan päässyt mukaan tähän talkshow- ohjelmaan. Hieman harmittaa, kun on ollut niin paljon muita projekteja hoidettavana ja nyt työharjoittelu, mutta toivottavasti syksyllä vielä jatketaan ohjelman tekoa. Olisi kiva päästä vielä kunnolla menoon mukaan! Kokemus oli ehdottamasti todella hyvä ja tuo osottautuikin vuoden parhaaksi päiväksi. Pelkäsin hirveästi tuonne menemistä, niin se oli myös oman pelkojen kohtaamista. 

Sen verran kuitenkin olin vielä mukana, että käsittelin nämä behind the scenes kuvat artikkeli ja some käyttöön. Ylempää kuvaa ei tosin käytetty juuri missään, kun ihmettelimme, miten kyseisen kuvan tausta oli mennyt nuin blurriksi. (ihan kun se olisi tahalleen tehty). Itse en tietenkään kuvaamaan päässyt tai äänittämään. 

Kuvausporukka oli tosin myös huikea. Meidän luokan Toni Kaijala hoiti videokuvauksen, Juuso Lampela äänityksen ja editoinnin ja Anni Seppälä otti valokuvat. Myöhemmin olin toki välillä editoinnissa sanomassa mielipidettä ja korjausehdotuksia, mutta kyllä suurin kunnia siitä menee Juusolle. 

Kirjoitin tästä myös artikkelin, jonka linkitän tähän. 

https://www.medioso.info/kulttuuri-ja-viihde/kylmanviileasti/

Tässä vielä mainos tulevista liveshow:sta! 

Musiikkiesityksen striimaus: Lauluklubi

Tämä on ollut nyt toinen projekti, johon olen lähtenyt mukaan yrityksen myötä. Tässä tehtiin musiikkivideon tallennus.  Olin mukana kuvamiksaajana. 

Projektin suunnitteluvaiheessa käytiin tiimimme ja asiakkaan kanssa palaveria. Siinä kuunneltiin mm. biisit, jotka ovat musiikkiesityksessä. Mietittiin valmiiksi hieman kameranpaikkoja. Keskustelimme myös siitä, että minkä kokoisia bändejä esiintyy ja miten soittimet ja esiintyjät asetellaan lavalle.

Tarkoitus oli saada kuvattua biisien soolot, sekä onnistua kuvanvaihdoissa musiikin tahdissa. Tarkoituksena oli muutenkin saada taltioitua onnistunut paketti niin, että kaikki ovat tyytyväisiä. 

Käytössämme oli kahdeksan kameraa ja kaksi niistä olivat robottikameroita, joita ohjattiin ohjaamosta. Yksi GoPro kamera oli rumpujen yläpuolella. Loput olivat kylmiä kameroita (Sony FS5 tai Sony NX200). Emme vastanneet esityksen valoista. 

Meidän ei tarvinnut rakennella ja asennella mitään ennen keikkaa, koska edellisen esityksen jäljiltä kaikki olivat oikeastaan valmiina. Vaihtelimme tietenkin kameroiden paikkoja jne, mutta muuten piuhat ja muut olivat vedetty valmiiksi. Esityksen jälkeen purimme kylläkin sitten kaikki pois. 

Työtehtävänäni oli kuvamiksata. Onnistuin mielestäni vaihtamaan kuvaa juurikin ohjaajan ohjeiden mukaan, mutta sain vastuuta enemmän vaihtaa juuri oikeassa tahdissa, joka ei mielestäni aivan onnistunut. Siinä olisi parantamisen varaa. Käytin suoraa leikkausta sekä ristikuvaa. 

Ensimmäiseksi kerraksi mielestäni tämä onnistui oikein hyvin. Ohjaajana toimi Vera Lakovaara ja robottikameroista vastasi Juuso Lampela. Tässä lopussa vielä tallennettu keikka.

 

Musiikkivideo: Tuli palaa vedessä

Roosa Maria - Tuli palaa vedessä

5/5

Ensimmäinen Ny-yrityksen myötä tehty musiikkivideo. Saimme työtarjouksen opettajamme kautta. Otimme projektin ilomielin vastaan Vera Lakovaaran kanssa. Yhteistyö sujui moitteitta ja alustavat suunnitelmat saatiin nopeasti käyntiin. Tämän projektin yhteydessä tuli tosi paljon kaikkea uutta asiaa mitä piti huomioida. Mitä asiakas haluaa? Mitä me voimme tarjota ja ehdottaa? Ja miten me onnistumme suunnitelmassamme? 

Lähdimme aluksi tietenkin selvittämään kaikki toiveet asiakkaalta. Sovimme aikataulut myös. Päätimme, että musiikkivideo toteutetaan alusta loppuun asti studiossa. Sen myötä heräsi kysymyksiä, miten saamme musiikkivideoon mielenkiintoa, kun location ei muutu. Päätimme, että luomme mielenkiintoa siihen valoilla ja savulla, sekä leikkaustahti nopeutuu loppua kohden. Valojen värit punainen ja sininen tulivat ensimmäisenä mieleen musiikista. Kävimmekin useamman kerran studiossa treenaamassa pelkästään valoja.  

Valoissa päädyttiin käyttämään Aputuren Light Stormia päävalona ja siinä speedboxia, sininen ja punainen valo tehtiin Nanlite PavoTubeilla ja hiusvalo osoitettiin myös laulajan takaa ylhäältä yhdellä Light Stormilla. 

Ennen musiikkivideon tekoa selvisi, että lipsyncin teko voi olla haastavaa toteuttaa. Pehmeyttä siihen saisi, kun kuvattaisiin videota artistin laulaen sitä nopeutettuun tahtiin ja myöhemmin editointi vaiheessa hidastaisimme sen oikeaan nopeuteen. Näin myös teimme. 

Musiikkivideo onnistuikin todella hyvin alusta kuvausvaiheeseen asti. Editointi vaiheessa alkoi ongelmat, joita ei osattu odottaa. Ensimmäisen editointi työpäivän jälkeen keskeneräinen työ editointiohjelmassa hukkasi kaikki klipit ja korvasi aikajanan klipit väärän kameran klipeillä. Tästä seurasi tunnin kestävä epätoivo. Lopulta löysimme yhden tiedoston, joka oli täydellisesti oikein ja saimme hengähtää helpotuksesta. Seuraavana päivänä seitsemän tunnin leikkauksen jälkeen kovalevy tippui tietokoneen päältä noin.15-20cm matkan ja alkoi piippaus. Kohta selvisi, että kovalevy oli mennyttä ja kaikki tiedostot sieltä kadonneet. Olimme onneksi tallentaneet eilisen jäljiltä työn moneen paikkaan, mutta sen päivän leikkaustyö meni siinä. Päästiin nopeasti kuitenkin siihen pisteeseen missä olimmekin ja siltä päivältä saimme hyvin aikaseksi, vaikka kovalevy jäi harmittamaan toden teolla! Seuraavan päivän onneksemme kesken viimeistelyn jouduimme vaihtamaan tilaa. Voi ajatella, että se oli pientä, mutta kyllä se jo siinä vaiheessa tuntu, että mitä vielä. 

Saimme kuitenkin musiikkivideon pakettiin aikataulussa ja asiakas oli tyytyväinen. Pieni korjaus vielä tehtiin myöhemmin. Kyllä tämä projekti on opettanut sen, että kansiorakenteet pitää olla täysin kunnossa, työtä pitää tallentaa koko ajan useampaan paikkaan ja kovalevyjä säilytetään, kun kukkaa kämmenellä ja tiedostot kannattaa olla jossakin muualla myös tallessa.

Kaikesta huolimatta tämä on ollut ehdottomasti mukavin projekti missä olen ollut mukana ja tätä haluan lisää! 

Illustrator työt

Julistetyö

Tässä kerron vähän mitä illustratorilla on tullut tehtyä: julisteita, bannereita sekä robottityö. Logo työ on myöhemmin vielä tulossa.

Näistä julisteista innostuin ja halusin tehdä useamman ja kehittää osaamistani. Tarkoituksena olisi tehdä vielä pelkästään jostain rakennuksesta tämmöinen juliste. Kaikki kuvat ovat minun ottamiani, joista olen alkanut julistetta rakentamaan. Ensimmäinen ja toinen kuva ovat Kempeleen Juurussuolta ja viimeinen kuva on Barcelonasta. Omasta mielestä olen jo kehittynyt näitä tehdessä.

Ensimmäinen illustrator julistetyö:

Monochromatic

Nämä olivat ensimmäiset työt mitä illustratorissa tein. Sähkölinjoissa ei juurikaan ollut mitään muuta kun vedellä viivoja. Tämän jälkeen kuitenkin halusin lisää haastetta ja tein samanlaisen julisteen, mutta isoveljeni on vielä kuvassa crossin kanssa. Se toi haastetta ja työtä oli vaikeaa pitää yksinkertaisena.

Toinen juliste:

Tähän viimeisimpään julistetyöhön olen eniten tyytyväinen ja käytinkin tähän niin paljon layereita ja aikaa, että meinasi mennä jo sekaisin. No ei kuitenkaan. Hyvä järjestys pysyi ja oli helppo jatkaa aina seuraavalla kerralla. Koitan saada lisää aikaa itselleni jatkaa näiden julisteiden harjoittelua, sillä tykkäsin toden teolla tehdä näitä.

Monochromatic

Robottityö

Tässä on aluksi harjoiteltu tekemään erilaisia muotoja ja kuvioita, jonka jälkeen on tehty robotti katkoviivojen päälle millintarkasti. Sen jälkeen tehtiin oma robotti.

Jos tarvitsen ideaa suunnitteluun, niin olen sitä hakenut aina pinterestistä. Myös tähän omavalintaiseen robottiin. Muodot lähtivät sieltä ja avaruus idea syntyi sitten lennosta. 

Ig banneri mietelauseella

Tässä piti aluksi luoda kukka kuvioita tai omavalintaisia kuvioita ja myöhemmin tehdä niistä banneri ja laittaa siihen mietelause. Hain taas inspiraatiota pinterestistä ja värimaailman suunnittelin itse. Tekstin valitsin netistä, joka sopisi eniten itselleni mietittäväksi. 

Äänityö

Tässä äänityö, joka äänitettiin yhdessä Juuson kanssa. Molemmat teki omat versiot yhdestä työstä.

ÄÄNITETTÄVÄT ÄÄNET:

A) Dialogi Repliikki, speak tai kertojaääni.

B) Tilaääni Vähintään 1 minuutin ajan jonkin valitun tilan ääntä (kauppa, ravintola, luokka

tms).

C) Liike, Kävely, juoksu, auton ohiajo, mopo, hevonen, koira tms.

D) Tehoste Etsi lisäksi tehostelevyltä jokin tehosteääni, kuten räjähdys, tuulen ulvonta, ukkonen, narina, lyönti tms. Merkitse levyn nimi ja mahdollinen numero talteen. Äänitehostearkisto löytyy opiskelijat S-asemalta.

E) Musiikki Artlist –ohjelmasta tai muualta netistä etsitty ja tallennettu ääni (voi tallentaa

muistitikulle).

Moottorinpärinää Juurussuon metsässä

Moottorin pärinää Juurussuon metsässä                                                  
                                                                                                                                       

Ajaminen käy urheilusta. Hiki virtaa!

Toisille kaatuminen on onnettomuus, mutta 25-vuotiaalle Santerille se on lajiin kuuluva sivuseikka. Pystyyn noustaessa yritetään ajaa taas mahdollisimman lujaa, mutta aina silti omien kykyjen mukaan. Tämä laji on saanut Santerin nousemaan pystyyn jo yhdentoista vuoden ajan. Kyseessä on siis moottoriurheilulaji, joka on enemmän luokiteltavissa enduroon kuin motocrossiin, mutta näin kavereiden kesken puhutaan crossilla ajosta.

 Olen saapunut Kempeleen Juurussuolle ja vielä tarkemmin kuvailtuna Kempeleen ainoan järven ympäristöön. Kyseessä on Mourunginjärvi, johon tulee matkaa Kempeleen kylältä 15 kilometriä. Juurussuo on haja-asutusaluetta ja asukkaita siellä on noin kaksisataa. Tiet ovat täällä sorateitä ilman katuvaloja. On varmasti arvattavissa, että tällä kylällä harrastetaan asioita, joita ei niin usein nähdä isojen kylien ja katujen laitamilla. Yksi niistä harrastuksista on crossailu. Alueena Juurussuo on varmasti hyvä paikka harrastaa esimerkiksi ratsastusta, maastopyöräilyä, moottoriurheilulajeja tai vaikka marjastusta, kun metsät ovat täynnä polkuja ja erilaisia reittejä. Laajat suoalueet ympäröivät myös Mourunginjärveä ja metsä on melkein loputonta. Suoraan isojen sähkölinjojen alla menee pitkät reitit, joista kyllä näkee, että täällä crossaillaan usein. 

Edelleen Kempeleessä asuva Santeri kertookin syntyneensä näillä kulmilla ja ajopaikaksi yleensä valikoituu tämä ympärillä oleva maasto, mutta myös useamman kilometrin säteeltä maastot ovat tuttuja ja reitit ovat pinttyneet päähän. Pyörää on helppo hallita maastossa kuin maastossa, mutta kesällä kosteus tuo omat haasteet ja talvella tietenkin lumi sekä jää. Oikeanlaisilla varusteilla tietenkin selvitään näistäkin haasteista helpommin. Talven pimeisiin keleihin Santeri käyttää valomaskia, jossa on kaksi led-valoa lisävaloina ja talvisin alle lyödään Mitas -merkkiset piikkirenkaat.

Heti alussa huomioni kiinnittyi uskomattomiin väreihin. Kuinka hyvin oma pyörä voikaan mätsätä omistajansa kanssa? Todella hyvin! Syksyinen ilma ja punaisen sävyt vaatteissa sekä pyörässä tuovat omat mausteensa kyllä tähän tunnelmaan. Vaikka huomio kiinnittyykin väreihin ensin, eivät ne ole Santerin tärkein prioriteetti vaan oma turvallisuus, tietenkin. Joka varusteella on oma tehtävänsä ja myös hintansa.

Tärkein niistä varmasti on kypärä, joka on vaihtunut jo kolme kertaa. Kuitenkin eniten kuluviin varusteisiin Santeri listaa ajohanskat, -paidat ja -housut.

 Tällä hetkellä käytössä on Airoh Twist Legend -kypärä, joka on n. 1180g eli kevyt, jonka vuoksi se on valikoitunut Santerin omaksi. Tällaisessa maastossa varmasti muta lentää, joten ajolasit ovat aina myös mukana.  Osan varusteista Santeri on ostanut käytettynä kavereilta mm. panssaripaidan ja ajokengät, jolloin hinta on ollut alhaisempi. Loput varusteista on ostettu Motonetistä hintaan 400-500 euroa. Panssaripaitaan sisältyy rinta- ja selkäpanssari, sekä olka- ja kyynärpääsuojat.

Yhdentoista vuoden ajan Santerilla on ollut seitsemän crossipyörää. Viimeisen kahden vuoden ajan käytössä on ollut KTM SX-F 450cc -mallinen crossipyörä, joka on ollut luotettava, mutta tietyissä paikoissa myös raskas ajettava. Uutena pyöränä taloon tuli pari viikkoa sitten KTM SX 125cc, jolla Santeri on käynyt välillä myös ajamassa. 

Meno on niin vauhdikasta, että kamera ei pysy mukana eikä kuvaaja

Vaikka ensikosketukset pyörän kanssa ovat olleet vuonna 2009, on aktiivinen ajo Santerin mukaan alkanut enemmän vuonna 2016. Motivaatio lajiin on tullut osakseen kavereiden kautta, mutta myös ihan lapsesta alkanut harrastus ja oman kehityksen huomaaminen pitävät motivaatiota yllä. Kehitystä onkin tapahtunut hiekalla ja pehmeässä maastossa, mutta silti kehittyä voisi vielä joka osa-alueessa Santerin mukaan. Onnistunut ajo antaa lisäkipinää ja toimiva pyörä vie vähemmän hermoja. Korjauksia ja huoltoja ei kuitenkaan pysty välttämään, mutta huollot Santeri pyrkii tekemään aina itse tai kaverin kanssa, jossa säästetään jo pitkä penni. Kisoissa Santeri ei ole käynyt, eikä tulevaisuudesta osaa vielä sanoa.  

Vaikka hintalappu on kova, on lajilla itsellään paljon annettavaa. Oulussa mahdollisuus on ajaa omalla pyörällä motocross-radalla OuluZonessa, joka sijaitsee Arkalassa.

Lähteet:

https://www.ouluzone.fi/moottorikelkkamotocross-rata.html

http://juurussuo.0fees.net/index.html

Digipiirrustus

Tässä photoshopissa tehty digipiirustus Eijasta. Niin kuin aikasemminkin sanoin, että en ole ollut kovin aktiivinen piirtäjä ikinä, joten tämä työ aiheutti kyllä stressiä. Sain kuitenkin sen lopulta valmiiksi.

Valotyö (sisältää videon)

Tämän työn tarkotuksena oli kuvata video, jossa on muuttuvaa valoa. Päätettiin ryhmässämme tehdä video auringonnoususta, päivä aurinkoon ja auringonlaskuun. Minun roolini tässä työssä oli oikeastaan olla näyttelijä ja olin myös editointivaiheessa mukana. Muut ryhmäläiset: Cecilia valoissa, Eija, Yanet ja Juuli kameroissa. Editoimassa oli minä, Cecilia ja Juuli. Ja bluescreenin teki Yanet. Alku suunnitelmiin osallistui aikalailla kaikki. Kuvasimme videon isossa studiossa. Rekvisiittana meillä oli aurinkotuoli, radio, pyyhe, viinipullo, pilli, kasvomaski, hattu, kesäinen vaatetus ja rantakassi. Maskeerausta tehtiin auringon edetessä ja ihon palaessa. Video kuvattiin Sonyn fs5 kameralla. Suurimmaksi osaksi jalustaa käyttäen ja muutamaa pätkää kokeiltiin myös käsivaralta. Ääni tuli suurimmaksi osaksi äänikirjastosta, mutta myös mikillä otettiin ääntä. Valoina käytettiin ison studion valoja, joita ohjattiin. Mukana oli myös pari led-valoa. Editointi tapahtui premierissä, jossa bluescreeniin lisättiin aurinkoinen ranta maisema. Työtä tehdessä opimme, että roolien jako on erittäin tärkeää ja hyvin suunniteltu on puoleksi tehty. Luulimme, että nämä asiat olivat kunnossa, mutta työn vaiheissa huomasimme paljon ongelmia, joihin emme olleet kiinnittäneet etukäteen huomiota.

Sketsiä ja tanssia, (artikkelia päivitetään ja tänne lisäillään aina uusia videoita.)

Haluan antaa myös kuvaa siitä, minkälaisia töitä on tullut tehtyä koulun ohellakin. Olen tosi laiska valokuvaamaan, vaikka sitä taitoa todellakin pitäisi kehittää. Aina miettiessä, että videokuvaanko vai valokuvaanko, niin videokuvaan. Se kiinnostaa paljon enemmän. Kuvaan myös paljon tanssivideoita itsestä kotona. Jos olet kiinnostunut näkemään tanssillista puoltani, niin ota seurantaan mun henkilökohtainen instagram-tili zzahasoyrinki. Sinne laitan suurimmaksi osaksi kaikki nähtäville. Tähän myös pakko mainostaa samalla instagram tiliäni, jonka tein ainoastaan tämän koulun takia, sinne tulee sitten valokuvia ja kaikkia mahdollisia muita töitä mediamaki.

Nämä linkit löytyykin projektisivun oikeasta reunasta. Siellä varmasti huomaattekin yhden linkin overestimated productions. Se on meidän sketsi-ryhmän tili, joka alunperin pistettiin pystyyn osallistuttuamme koulumme cännis film festivaaleille. Pystithän sieltä tuli niin hyvästä videosta. Tämän kyseisen porukan kanssa tuleekin keksittyä aina kaikenlaista ja oikeastaan viikon päästä meillä koittaa uusi koitos, kun osallistumme uneton48 kilpailuun, jossa kuvataan dokumentti 48 tunnissa ja aiheen saamme vasta kilpailun alettua. Suosittelen, että käyt tsekkaan myös sen profiilin instagramista, koska sieltä pääset tutustumaan myös muihin media-alan opiskelijoihin. Ja hitto ne on taitavia! Inspiraatio kasvaa katsellessa muita sitä ei voi kieltää.

Tässä on tällä hetkellä viimeisin freestyle tyylinen video, joka sai alkunsa hetken inspiraatiosta. Tarkoitus oli silloin lähteä kuvaamaan ulos maisemia, mutta vesisade pilasi suunnitelmat ja halusin kuitenkin jotakin kuvata. Kuvaukset suoritin melko nopeasti olohuoneessa ihan perus valolla mikä ulkoa silloin sisälle tuli. Editoinnit tein saman päivän aikana premierissä.

B-roll työ (sisältää videon)

Nonnii, nyt päästäänkin katsomaan ensimmäistä videoa, jonka olen tehnyt alusta loppuun ihan yksin. Meille annettiin tehtäväksi kuvata b-roll video näin korona aikaan etäkoulussa. Olin juuri vähä aikaa sitten ostanut itselleni DJI osmo pocket kameran, jolla sitten kuvasin tämän. Ennen tätä olin katsonut paljon videoita b-rollista ja ohjeita sen tekemiseen. Ja tähän on pakko mainita, että kävin kahtena päivänä kuvaamassa ulkona, koska ekalla kerralla en ottanut tarpeeksi pätkiä. Olen ihan tyytyväinen, että sain ymmärrettyä idean ja tässä työssä kehittyy ainoastaan tekemällä, joten videoa katsoessa huomaa asioita, joita tekisi eritavalla ensi kerralla. Ja aionkin varmasti tehdä lisää tämmöisiä, koska harjoittelu ja toistot varmasti kehittävät. Editoin videon premierissä ja itse editointi vaiheestakin tuli opittua hirveesti uutta. Käytin hirviesti aikaa, koska välillä iski epätoivo. Haluankin päästä tekemään ensi kerralla ihan kunnon kameralla. Tässä kuitenkin video nähtäväksi. 🙂

Video on kuvattu maikkulassa.

Päivitän tätä samaa artikkelia nyt myöhemmin, jossa kokeilin uudestaan b-rollia. Treenasin muutamia asioita ja video jäi lyhyeksi johtuen kovista pakkasista. Seuraava video on kuvattu Canon RP:llä.

Vanitas ja norsu aavikolla

Norsu aavikolla

Tässä taas pari työtä. Norsu työn tarkoituksena oli liittää norsu aavikolle mahdollisimman aidon näköisesti. Laitan kuvat alkuperäisistä ja lopputuloksesta. Käytin tässä työssä photoshoppia, jossa ekana rajasin kuvasta norsun pois ja sen jälkeen vein sen photoshoppiin. Asettelin sitä eka sinne parhaalla mahdollisella tavalla. Sen jälkeen tein norsulle varjon ja venyttelin varjoa monella eri tavalla ja jätin sen omasta mielestä sopivaan kohtaan. Tämän jälkeen tein jalanjäljet norsulle, jossa vain kopioin vierestä jalanjäljen ja asettelin sen norsun jalan alle. Sitten vielä tein varjoihin sopivaa aaltoilua aavikon mukaan. Loppu muokkaukset siihen vielä.

Alkuperäiset kuvat aavikko ja norsu.
Lopputulos

Vanitas

Tarkoituksena oli tehdä omanlainen vanitas työ. Työssä sai käyttää joko itseottamiaan kuvia tai käyttää kuvapankkien kuvia. Tietenkin ottaen huomioon kuvien käyttöoikeudet. En sen kummemmin kerro vanitas aiheesta. Hakusanoilla vanitas ja nature morte löytyy varmasti paljon tietoa ja kuvia kyseisestä taidemuodosta. Voin sen verran kuitenkin kertoa, että ne aiheillaan muistuttavat ihmisen kuolevaisuudesta ja maallisen rikkauden katoavaisuudesta. Minä tein tämän työn suoraan kuvapankin kuvilla. Käytin tähän useampaa kuvaa. Oikeastaan ainut piirrustus minkä lapsuudesta muistan niin on pelikorteista, joka tulikin mieleen sitten tätä työtä tehdessä, joten halusin ne ehdottomasti kuvaan. Tiimalasi oli myös ehdoton. Edellisenä päivänä olin sattumoisin harjoitellut youtuben kautta pistämään kaikenlaisia valoja kuviin photoshopissa, joten ne ideat tulivat sieltä. Ja aikalailla sen edellisen päivän tutoriaalin ohjeilla suoriuduin tästäkin työstä.

Ensimmäinen valokuvaus harjoitustyö

Tähän alkuun on pakko sanoa, että en ikinä ennen ollut säätänyt manuaalisesti järjestelmäkameraa. Ja valokuvaus itessäänkään ei ole minulle kovin tuttu juttu. Kuvia oon ottanut puhelimen kameralla ja suurimmaksi osaksi varmaan omasta naamasta. Tykkäsin kuitenkin ja pointtihan varmasti olikin oppia ja saada otettua ensi askel kohti valokuvausta.

Tässä siis kuvagalleriana powerpoint työni. Meillä oli tosi hauskaa kuvia ottaessa, joka on varmasti tärkeintä. On myös kiva huomata, kun kaikki on toisten apuna ja tukena eikä yksin tarvi ihmetellä kamerasäätöjä. Tästä työstä ei ole hirvesti muuta kerrottavaa itsessään. Jokaisessa diassa kerrotaan mitä jokaisella kuvalla on haettu.

Yleiskatsaus

Tässä hieman tietoa erilaisista tehtävistä mitä on ollut. Kaikista tehtävistä ei ole tulossa omaa artikkelia, mutta suurimmasta osasta kyllä.

Olemme saaneet photoshop ja indesign tutorial tehtäviä, joista on selvinnyt perusasiat. Niiden avulla ollaan päästy tekemään sitten mm. edelliset 8-kuvakoon järjestelmä tehtävä sekä lehden kansi työ. Myös tekijänoikeuteen liittyviä tehtäviä on käyty läpi ja sen jälkeen suoritettu kopiraittila-sertifikaatti.

Yksi ensimmäisistä tehtävistä on ollut kirjoittaa omapolku vaihe vaiheelta: menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus, sekä tehdä kutsumuskartta. Nämä tehtävät ovat antaneet vähän suuntaa siihen, että mitä tulevaisuudelta odottaa ja mitkä on niitä omia heikkouksia ja vahvuuksia. En näitä edellä mainittuja tehtäviä tänne laita, mutta tämmöinen päiväkirjamainen tapa kertoa pitää minut myös ajantasalla menneistä tehtävistä.

Muita tehtäviä on ollut mm. videotehtävät. Erittäin opettavaisia videoita youtubesta suoraan alan ammattilaisilta, jotka sitten katsottiin läpi ja tehtiin niihin liittyvät tehtävät. Niistä oppi todella paljon valokuvauksesta, videokuvauksesta, rajauksista, linsseistä, valoista ja paljosta muusta. Sen jälkeen oli valokuvaus ja kamerankäyttö testi. Näihin videoihin liittyen annettiin myös b-roll video -tehtävä, josta näetkin pätkää minun etusivullani. Tästä b-roll videosta tulee tänne oma artikkeli myöhemmin, jossa kerron enemmän.

Valokuvauksesta ollaan tehty muistiinpanoja suoraan yhdessä, mutta myös yksilötehtävänä digikuvalehden kamerakoulu artikkeleista, jotka ovat myös olleet opettavaisia. Odotan hieman ehkä pääseväni enemmän valokuvaamaan ja opettelemaan käytännössä kaikkia mitä on teoriassa jo jotenkin hanskassa. Jonkin verran olemme valokuvanneet. Muutamia studiokuvauksia on jo takana, passikuvien ottoa ja powerpoint töitä ensimmäisistä valokuvaus harjoituksista, mutta niistä myös artikkelia luvassa.

Olemme tutkineet visuaalisia ilmeitä ympäristössä. Otimme kuvia logoista ja mietimme mitä ajatuksia ne meissä herättää. Samalla myös kävimme havaintoon ja tulkintaan liittyviä asioita läpi. Mitä kuvassa oikeasti näkee tapahtuvan ja mitä voisi luulla siinä tapahtuvan.

Tässä nyt hieman tietoa menneistä tehtävistä.

8-kuvakoon juliste

Valokuvat on otettu puhelimella (Samsung s10) yöaikaan koitelinkoskella.

Tätä työtä lähdin aluksi tekemään Indesignissa, jossa sommittelin kuvat pohjaan niin kuin halusin. Sen jälkeen muutin kuvakoot photoshopissa asetteluun sopivaksi ja toin ne takaisin Indesigneen. Tekstitykset tein myös Indesignissa.

Lehden kansi

Aloitetaan lehden kansikuvasta ja siitä miksi valitsin kyseisen kuvan. Kuva on otettu 2019 toukokuussa Barcelonassa. Jostakin todella pienestä ravintolasta, johon menimme ystäväni kanssa syömään. Istuimme todella ahtaassa välissä, koska ravintola oli todellakin pieni. Paikan valitsimme satunnaisesti. Koko reissun ajan kuvasimme todella paljon ja tämäkin kuva otettiin vaan siinä ohi mennen. Tykästyin myöhemmin tähän paljon ja tästä huokuu semmoista tietynlaista asennetta ja se on kerännyt mukavasti kehuja myöhemmin. Tämä kuva ei aluksi ollut tulossa tähän kuvaan, mutta vaihdoin sen lopulta, koska ajattelin sen enemmän kertovan jotain minusta itsestäni.

Kuvaa käsittelin hieman photoshopissa ennen InDesigniin vientiä. Yläreunaa on jonkuverran mm. blurrattu. Indesignissa tein tekstit tähän kansikuvaan. Meni jonkun aikaa löytää näin värikkääseen kuvaan sopivat tekstit niin että ne eivät katoa täysin kuvaan. InDesign ja photoshop vaativat vielä harjoittelua.