OMVF harjoittelu

Olin harjoittelussa toukokuusta syyskuun alkuun OMVF:llä eli Oulun musiikkivideo festivaaleilla. Oli upea kokemus ja niin paljon kerrottavaa! En kokenut harjoittelun jälkeen, että olisin löytänyt alan joka on just mun juttu, mutta opin tosi paljon uutta ja se onkin tässä vaiheessa tärkeämpää.

Aloitin harjoittelun jo oikeastaan viikkoa ennen, kun olin tekemässä taitajat 2021 studiolähetystä, mutta vasta seuraavalla viikolla pääsin enemmän tekemisen meininkiin. Kesälomaa tuli pidettyä yhden viikon ajan, mutta työskentely oli suhteellisen rentoa niin se ei juurikaan vaivannut. Työpäivät olivat kuusi tuntia pitkiä ja tietty välissä aina ruokkis. Viikonloput olivat normaalisti vapaata. Harjoittelussa meitä oli kolme tyttöä ja hoidimme enemmän teknistä puolta. Festareiden järjestäminen ja suunnittelu eivät olleet osana meidän työharjoittelua.

Aloitimme tietenkin ihan alusta. Kellään meistä ei ollut aikasempaa kokemusta tai tietoa juurikaan mitä tulemme tekemään seuraavat neljä kuukautta. Ensimmäiset viikot menivätkin ihan tutustuessa ja perehtyessä. Muistan ensimmäisistä päivistä sen, että pääsimme harjoittelemaan, että korjaamme viime vuoden harjoittelijoiden virheitä tai unohduksia. Aloimme siis nimeämään lähetettyjä musiikkivideoita. Ilmeni siis myöhemmin, että tämä tuleekin olemaan iso osa meidän harjoittelua: arkistointi. Niin helpolta, kun se aluksi kuulostaa oli se monen mutkan takana.

Musavideo tiedostot nimettiin ilmoittautumisjärjestyksessä, sen jälkeen nimeen lisättiin videoformaatti, jota varten oli valmiiksi tehty lunttilappu, josta pystyi tsekkaamaan mikä nimetään milläkin tavalla. Tämän lisäksi huomioitiin vielä oliko videossa letter- tai billarboxit. Lopuksi oikokirjoitettiin vielä esittäjä – biisi. Videoitahan tupsahteli sinne kesäkuuhun saakka ja etenkin loppu aika oli todella kiireellistä ja työskentelimme sen takia myös eriaikoina. Videot menivät tämän jälkeen erilaisten ohjelmien läpi. Videoita pakattiin, kropattiin ja trimmattiin. Sen jälkeen myös katsottiin äänet. Osa videoista avattiin editointiohjelmassa, jotta niille pystyi tekemään tarvittavia muokkauksia.

Otimme vastaan myös keskeneräisiä videoita. Videoita lähetettiin välillä myös kielletyssä muodossa. Hoidimme myös sähköpostit ja vastailimme puhelimeen, jos se soi. Video- ja kyselytulva, sekä työskentely eriaikoihin aiheutti hetkellistä kaaosta. Vuorasimme tietokoneet muistilapuilla, jotta tulisi mahdollisimman vähän unohduksia tai virheitä. Niitähän tietty oli tullut ja yhtenä perjantaina muistan, kun työskentelin aamusta iltaan klo. 20-21 asti.

Tähän neljään kuukauteen mahtui paljon. Hoidimme välillä matkahuollolta paketteja tai kävimme jakamassa OMVF-julisteita. Tämän lisäksi opettelimme myös show:n tekoa leffateatterin puolelle.

Kun ilmottautuminen päättyi ja videot saatiin arkistoitua ja versioitua oikein alkoi trailereiden teko. Näihin osallistuin mielestäni paljon ja tämä oli mukavinta mitä sai tehdä. Trailerit näet alta.

Tottakai neljään kuukauteen mahtui myös illanviettoja ja pääsimme tutustumaan koko festariporukkaan. Huippua! Ennen festareita järjestettiin myös Oulussa taiteiden yö, jossa on eri tapahtumia pitkin Oulua. Omvf oli mukana ja rotuaarin kulmassa oli mukava ajanviettopaikka, jossa sai toivoa musiikkivideoita.

Koko neljä kuukautta oli itselleni varsin erilainen kokemus. Ja näin jälkikäteen osaa arvostaa tuota kokemusta. Meistä tuli tosi läheisiä muiden harjoittelijoiden kanssa ja tottakai meidän harjoittelun ohjaaja oli tosi mahtava tyyppi.

Trailereiden jälkeen alkoi festarit lähenemään ja sitä ennen oli vielä DCP:n tekoa ja kaikki ohjelmat piti tehdä valmiiksi showksi teattereiden puolelle. Eli toisinsanoen kaikki näytettävät videot tuli ladata studioon ja valmistella niistä esityksiä. Ja kaikkiin videoihin piti tehdä volume check. Ja tässä tuli ilmi myöhemmin virheitä, joidenkin videoiden äänet olivat suunnattoman korkealla, joka paljasti, ettei dcp:n teko vaiheessa oltu koskettukkaan äänentasoihin. Virheitä sattuu tekevälle. Show:t piti rakentaa tarkasti huomioon ottaen videoformaatit niin ettei videoformaatin vaihtuminen aiheuta pätkimistä tai muita yllättäviä asioita näytösten pyöriessä. Väleihin lisättiin ns. mustia ja blackejä. Tässäkin oli vielä todella monta muutakin asiaa.

Festariviikolla sain itselleni vielä homman editoida Full Spiral (2021) ohjaaja Robbie Pittsin ja Omvf:n vastaava tuottaja Juhani Oivon videohaastattelun n. 10-20minuuttiin. Videohaastattelu oli 40 minuuttia pitkä. Olen tyytyväinen omaan suoritukseen, että tein sen lyhyessä ajassa ja hyvin. Oma kielitaito myös epäilytti (koko haastattelu oli englanniksi). Yllätin itseni. Koko videon näet alta. (Valitettavasti festareille editoimaani versiota tästä ei ole löydettävissä.)

Fetareilla ensimmäiset kaksi päivää työskentelin valvesalin puolella, jossa pyörittelin videoita ja seuraavat kaksi päivää studion puolella. Yläpuolella olevat kuvat ovat valvesalista ja alapuolella oleva kuva on studiosta. Homma oli oikeastaan aika simppeliä. Valvesalin puolella aloitin ja keskeytin näytöksiä, koska välissä oli puheita. Ennen puheita pistin microfonit päälle ja ennen näytöstä kiinni. Valoja myös säädeltiin ainakin studion puolella.

Festareiden teema oli nolo ja niin päätimme mekin pukeutua nolosti. Minun nolo asusteisiin kuului liekkipaita, krepatut hiukset ja leveälahkeiset housut. Kävimme tyttöjen kanssa ostamassa vielä yhdessä liekkilasit siihen kylkeen. Festarit olivat huikea tapahtuma ja harjoittelu sujui hyvin.